Mindful ouderschap

Voor wie:

Ouders die met meer aandacht willen opvoeden en willen leven. Ouders die nog niet eerder een cursus mindfulness hebben gedaan of de kennis willen verdiepen vanuit de rol als ouder. De training leert u beter om te gaan met de stress en dagelijkse drukte van het ouderschap.

Inhoud:

Mindful ouderschapstraining wordt in de praktijk gegeven als een individuele training voor een ouder of ouderpaar. Het is een intensieve training van 8 bijeenkomsten van een uur waarin het volgende aan de orde komt:

  • Uitleg over stress en reageren vanuit een automatische piloot
  • Begeleide aandachtsoefeningen en concentratieoefeningen
  • Oefeningen om het bewustzijn in het dagelijks leven te vergroten
  • Zorgzame aandacht voor jezelf als ouder
  • Hulpmiddelen en opdrachten om thuis te oefenen (gemiddeld een uur per dag)

IMG_0212

Mindfulness en ouderschap

Mindfulness is het opmerken en toelaten van gedachten en gevoelens die er op dat moment zijn. Door de Universiteit van Amsterdam is de Mindful Ouderschapstraining ontwikkeld.

Opvoedvaardigheden bezwijken onder invloed van stress. Als ouder kun je vaak wel beschikken over opvoedvaardigheden, misschien heb je ze zelfs extra getraind in een opvoedcursus. Maar wanneer je als ouder in een situatie komt die stressvol voor je is, vergeet je vaak alle tips op dat moment. Je kunt ze in ieder geval vaak niet toepassen. We noemen dat reactief ouderschap, je reageert zonder na te denken. Elke ouder kent wel een voorbeeld van zichzelf waarbij hij/zij even uit de bocht vloog. Naast reactief ouderschap staat bewust ouderschap waarbij je bewust nadenkt wat je aan je kind wilt meegeven en waar je bijvoorbeeld grenzen wil stellen. Tijdens de Mindful ouderschapstraining leer je  goed voor jezelf te zorgen. De basis van goed ouderschap.  Je leert beter om te gaan met de stress van alledag en je automatische reacties hierop. Je leert even stil te staan en met bewuste aandacht aanwezig te zijn in de opvoeding van je kind. Hierdoor ontwikkel je een buffer tegen stressvolle opvoedingssituaties en breng je kalmte terug in je gezin. Verder leer je op een onbevooroordeelde manier met eventuele problemen van je kind om te gaan en acceptatie en mededogen in je opvoeding te brengen.

Onderzoek laat zien dat de Mindful Parenting training tot substantiele vermindering van problemen en verbetering van welzijn bij zowel kinderen als ouders leidt, dat het ouderlijke stress vermindert, de kwaliteit van de opvoeding en de ouder-kind relatie verbetert, en de co-ouderrelatie verbetert. Deze resultaten zijn zowel in klinische als preventieve contexten gevonden. De cursus is voorlopig erkend door het NJI.

Neem contact op

Weet u al wat voor behandeling u wilt of nodig heeft, neem dan gerust meteen contact op.

Vertrouwelijk

Alle hulpverleners, dus ook psychologen & psychotherapeuten, zijn gehouden aan hun beroepscode. Dat betekent dat alles wat u mij stuurt en met mij bespreekt strikt vertrouwelijk is.

Contact opnemen

Diensten